Social Media
  • Bezoek ons op Facebook

Schoorsteen steenfabriek De Ooij

De schoorsteen van de voormalige steenfabriek De Ooij is in 2006 in opdracht van de stichting Van Steen en Natuur gerestaureerd. Met een hoogte van zestig meter is deze schoorsteen de hoogste schoorsteen in de Ooijpolder. Burgemeester Paul Wilbers heeft de vlag van de gemeente Ubbergen persoonlijk naar het hoogste punt van de schoorsteen gehesen.

Steenfabriek "de Ooij" was gevestigd op "Heukelumskamp", deel van de veelzeggende naam "Tichelkampen". Van Heukelum was een bekend steenbakkergeslacht dat ook "de Ooij" heeft geëxploiteerd. Als eerste steenfabrikant in de Ooijpolder voerde van Heukelum omstreeks 1876 stoomkracht in voor de aandrijving van de steenpersen. Nadat dit geslacht was uitgestorven werden de steenfabrieken in de twintiger jaren van de vorige week ondergebracht in ".V. Steenfabrieken De Ooij". Bij de grote sanering van de steenindustrie in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, doofde ook "de Ooij" zijn oven.

Oude Complex
Oude Complex

Schoorsteen en ovencomplex maken nu deel uit van het bedrijf Reomie. Dat bedrijf stemde met de restauratie in en droeg € 10.000 bij aan de restauratie. Het Europese Orientatie- en Garantiefonds voor de landbouw (EOGLF) betaalde € 47.575, de provincie € 43.575 en de gemeente Ubbergen € 4000.

Sponsors

De restauratie werd uitgevoerd door het bedrijf Harm Meijer bv te Ten Boer.

Restauratie
Restauratie