Social Media
  • Bezoek ons op Facebook

Wandelroutes

Door de stichting Van Steen en Natuur zijn met behulp van een knooppuntensysteem wandelroutes in de Ooijpolder uitgezet.

Wandelknooppunt Bord

U kunt kennismaken met cultuurhistorische elementen langs de routes zoals sporen van de inpolderingsgeschiedenis: dijkjes, doorbraakkolken, sluisjes en gemalen, sporen van bewoning op pollen, de Kasteelse Hof, Persingen, de IJssellinie, de molen te Kekerdom, het melkfabriekje te Leuth en monumentale boerderijen.

Overblijfselen van de steenindustrie zijn op talrijke plaatsen terug te vinden: een oude veldoven, steenfabrieksterreinen, een transformatorhuis, spoordijkjes, smalspoor en viaducten, tichelgaten en arbeidershuisjes (elke steefabriek had huisjes met benamingen als "Groenlanden", "Planken Keet", "Tiengeboden", "Huizenblok", "Sigarenfabriek", "Oude Fort", "Klaverenburg"en "Strooien Dorp" doch voor een deel zijn deze arbeiderswoningen in het verleden gesloopt).

De eerste vergunningen voor de bouw van een veldoven en het maken van tichelgaten zijn in het derde kwart van de 19e eeuw afgegeven. Rond 1960 waren er nog 9 steenfabrieken en nu is er nog slechts een steenfabriek in werking, namelijk in Erlecom.

De natuur in de Ooijpolder is deels ontstaan door de steenindustrie, door zandafgravingen, door dijkdoorbraken en door het meanderen van de rivier. Belangrijke natuur-elementen zijn de Oude Waal, de Groenlanden, de Bisonbaai, de Ooijse Graaf, de Kaliwaal, de Kekerdomse Ward, de Millingerwaard en de Zeelt.

Vanaf de heuvelrug van Beek en Ubbergen heeft u op talrijke plaatsen een schitterend uitzicht op de Ooijpolder en de Duffelt. In Beek kunt u ook genieten van oude kerkjes, het voormalige klooster Notre Dame des Anges, monumentale woonhuizen, overblijfselen van de wasserij-industrie in Beek, de beken en de heuvelrug, het bronnenbos bij de Refter.


Uitbreiding wandelroutenetwerk

Met steun van het EU-programma INTEREG IIIA van de Euregio Rijn-Waal (www.euregio.org) en het platform Toerisme Ubbergen is het wandelknooppuntennetwerk uitgebreid. De eerste fase van het wandelknooppuntennetwerk betrof de omgeving van De Groenlanden. In de tweede fase is het circul van de Ooij en Wercheren/Persingen bewegwijzerd. De derde fase zal de omgeving Leuth omvatten.

Het knooppuntennetwerk is via Google Earth met behulp van dit Google Earth bestand te bekijken.


Google Earth

De uitbreiding van het wandelknooppuntensysteem is gecofinancieerd door het EU-prgramma INTEREG IIIA van de Euregio Rijn-Waal, door het Platform Toerisme Ubbergen en door de stichting Van Steen en Natuur

Erweiterung des Wanderknotenpunktesystem ist kofinanciert durch das EU-Programm INTERREG IIIA der Euregio Rhein-Waal sowie durch das Plattform Toerisme Ubbergen und die stiftung Van Steen en Natuur


Ubbergen
Euregio